Scroll Top

From wrong to strong

‘Laten we er nou eens vanuit gaan dat wat jij makkelijk doet…..je dat elke dag gaat doen.
Hoe ziet het er dan uit?’ Vroeg ik.

In mijn werkwijze als coach maak ik graag gebruik van de positieve psychologie. In dit artikel lees je waarom dat is?

Tot voor kort was er vooral aandacht voor wat er mis is met mensen, organisaties en de samenleving. Door de komst van de snel groeiende stroming in de psychologie, namelijk positieve psychologie (PP) is daar verandering in gekomen. De PP is namelijk gericht op welbevinden en optimaal functioneren. De missie van PP is om dat wat goed is te versterken. 


5 pijlers van positieve psychologie

Binnen de PP gaat het om de volgende vijf pijlers::

 1. Het plezierige leven, waarin er plaats is voor plezier en genieten. Het gaat om het ervaren van positieve gevoelens: in hoeverre voel je je gelukkig en tevreden?
 2. Het goede leven, waarin je betrokken bent bij je werk, hobby’s en relaties. Het betrokken leven verwijst naar je inzet bij wat je doet: in hoeverre ervaar je een gevoel van persoonlijke vervulling?
 3. Het hebben van positieve relaties.
 4. Het zinvolle leven, waarin het niet alleen over jezelf gaat, maar ook over iets hogers, een goed doel en de zorg voor anderen. Het zinvolle leven verwijst naar het leven dat is gericht op iets wat groter is dan de eigen persoon: in hoeverre heb je het idee onderdeel te zijn van en bij te dragen aan een groter geheel?
 5. Iets bereiken in je leven, waarin het gaat over het neerzetten van prestaties en succes.

Bij welke van de pijlers zou het bij jou wel wat beter kunnen?

 

iets wat sterk is, nog sterker maken!

Binnen de positieve psychologie wordt uitgegaan van de sterke kanten van de mens.  Zo wordt er verondersteld dat geluk deels het gevolg is van de juiste genen of toeval en ook te vinden is door het kennen en gebruik maken van de sterke kanten die iemand bezit.

We hebben allemaal bepaalde karaktersterktes die in zeer grote mate bepalen wie we zijn. Iemands kwaliteit kan bijvoorbeeld nieuwsgierigheid zijn, vriendelijkheid of een liefde voor leren. 

Helaas blijkt nog vaak dat we onze eigen kwaliteiten nog niet altijd goed gebruiken.

De sterke kanten benadering geeft dus aandacht aan goede eigenschappen die iemand bezit. Hierdoor zorgt het ervoor dat de motivatie toeneemt, omdat je werkt op basis van waar je goed in bent. Dit zorgt ervoor dat groei bevorderd wordt, omdat je kijkt naar de mogelijkheden in plaats van naar de onmogelijkheden.

Nu snap je wel waarom  ik graag werk met de PP in de coaching, want wie wil nou niet iets verbeteren wat je al makkelijk afgaat ?


Oefenen

Om het gebruik van onze kwaliteiten te maximaliseren en zo nog beter te worden in wat we al goed kunnen, is er vaak nog oefening nodig. Met deze twee actiepunten kun je daar direct al mee aan de slag:

 1. Ga dus na welke sterke kanten jij hebt. Stel je eigen top vijf van sterke kanten samen en ga na hoe je deze kwaliteiten zo veel mogelijk kunt toepassen in je werk en privéleven.
 2. Maak een systeem om je ervaringen per dag bij te houden. Neem één of meer- dere sterke kanten van jezelf en kijk hoe je die sterke kant(en) per dag inzet. 

Volgens Seligman, een van de oprichters van positieve psychologie,  gebruiken we onze sterke kanten van ons karakter als we:

 • doen wat ons het gevoel geeft dat we echt onszelf zijn
 • voelen wat we leren
 • bestaande vaardigheden op nieuwe manier gebruiken
 • ons gestimuleerd voelen
 • opwinding en enthousiasme voelen. 


Hoe is dat voor jou?

Hoe meer je probeert jezelf te leren kennen, leiding te nemen over jezelf en steeds beter voor jezelf te zorgen, hoe natuurlijker het voor je wordt om de sterke kanten van je karakter te gebruiken.

Zou je hier meer van willen weten of ben jij klaar om als Young Potential grote stappen te zetten? Boek nu een gratis Impact sessie door te appen naar 06 42497122 of mail naar berlinde@buroberlinde.nl.

Met inspirerende groeten,

#youngprofessionals, #persoonlijkleiderschap, #loopbaancoaching, #millenials, #persoonlijke ontwikkeling

Buro Berlinde is een persoonlijk coaching- en trainingsbureau dat zich richt op talentontwikkeling van young professionals binnen het MKB. 

Berlinde Aalberts begeleidt ambitieuze Young Professionals in persoonlijk leiderschap en het realiseren van hun missie. Wil jij ervaren hoe je dat doet? Maak dan nu direct een afspraak voor een gratis Impact sessie. 

 

 

 

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter