Scroll Top

Als de toekomst opeens onzeker lijkt, welke zekerheid heb je dan wel?

Het antwoord hierop ben jezelf. Jij ! 

Hoe geef jij sturing aan jezelf? Hoe reageer je op je omgeving?  

In hoeverre geniet je van jezelf? In hoeverre zet je je talenten in voor jezelf en de ander? In hoeverre kun jij jezelf herpakken?

Een hele interessante fase om jezelf eens goed onder de loep te nemen. 

Want hoe doe je het eigenlijk? 

Het komt nu aan op Leiderschap! Leiderschap over jezelf en aan anderen.

 

Wat is leiderschap?

Leiderschap is hoe je leiding geeft aan jezelf. Als leider heb je namelijk een voorbeeldfunctie en als je het zelf niet op orde hebt, wat zeg je dan eigenlijk als leider?

 

Soorten Leiderschap

Veel mensen hebben te maken met diverse soorten leiderschap. Misschien noem je het zelf niet zo en zie je het meer als diverse rollen.
Maar ik ben van mening dat daar waar je invloed uitoefent, er sprake is van een vorm van leiderschap. En door het op dit manier te zien, benader je het namelijk ook anders.

Afgelopen week coachte ik een klant die in conflict was met de verschillende soorten leiderschap. Dit maakte dat ze het gevoel had de grip over de situatie te verliezen. We bespraken eerst welke soorten leiderschap haar aandacht had op dit moment. Dit waren:

Jij als leider van je organisatie, waar het nu aankomt op richting, een duidelijke koers, en beslissingen durven nemen en vertrouwen blijven houden in de organisatie, de plannen en het team. De lijntjes houden met elkaar. Hoe is het met een ieder?

Maar ook jij als leider van je gezin, waar je moet zorgen dat de kinderen het goed hebben, de school wordt gedaan, de voorzieningen worden getroffen en er een bepaalde structuur wordt gehanteerd. Maar ook dat er tijd is voor ontspanning en plezier met elkaar. Echt contact hebben met elkaar!!

En dan heb je nog je eigen leiderschap. Leider zijn over jezelf. Hoe ga ik om met de huidige situatie. Waar verlies ik de grip? Hoe ben ik in contact met mezelf? Zorg ik voor voldoende zelfbehoud? Hoe sta ik in contact met mijn omgeving? etc.
Check: Welke soorten Leiderschap herken jij?

 

innerlijk conflict

Door je rollen te zien als soorten leiderschap kun je ook zien waar je je leiderschap wat laat vieren of niet altijd neemt. Meestal maken we daar (on) bewust keuzes in.
En met daarbij de vraag: Wat voor een leider wil je zijn?, krijg je inzichtelijk welke keuzes je nu maakt en wat je eigenlijk zou willen. 

Dat helder maken, geeft heel veel inzicht en duidelijkheid over waar de ‘schoen wringt’ en welke acties je kunt doen om te zorgen dat je weer grip op de situatie krijgt.

Mijn klant kon even door de bomen het bos niet meer zien en door de volgende vraag te stellen:

‘Met wat in jou ben je momenteel in conflict?’  kwamen haar behoeftes naar boven en werd het helder wat ze nodig had en wat ze zelf kon doen om weer de leiderschapsrol op te pakken. Aan het eind van het gesprek voelde de klant een enorme drive om de koers uit te zetten en de verschillende scenario’s uit te gaan werken. 

 

YES! Reflecteer……

Neem eens een moment om stil te staan bij de volgende vragen en zet het voor jezelf op papier.

Wat voor een leider wil jij zijn ?

Waar kies je (on) bewust voor?
Waar zou jij  je tijd en energie meer in WILLEN stoppen?
En welke redenen (excuses?) hanteer je waardoor je dit niet doet?

Ondanks de chaos en onduidelijkheid waar we nu in zitten, is het juist NU tijd om stil te staan bij jouw leiderschap! 

Of het nu gaat om het leiding geven aan anderen of aan jezelf. Maak even een pas op de plaats. Maak je behoeftes inzichtelijk, bedenk een aantal mogelijkheden om dit op te lossen,  praat er met anderen erover en maak dan pas keuzes en/of beslissingen.

Vind je het fijn om ondersteuning hierin te krijgen? Via zoom kunnen we elkaar snel en laagdrempelig leren kennen.  Je kunt mij bereiken via berlinde@buroberlinde.nl of stuur een whatsapp naar 06 42497122.

#youngprofessionals,  #persoonlijkleiderschap, #leidinggeven


Inspirerende groeten,

Ps. Een andere vraag? Je kunt altijd contact met mij opnemen voor een kennismakingsgesprek.

Buro Berlinde is een persoonlijk coaching- en trainingsbureau dat zich richt op talentontwikkeling van young professionals binnen het MKB.  Buro Berlinde helpt ambitieuze Young Professionals richting te geven aan hun loopbaan door leiding te nemen over zichzelf. Wil je als organisatie ook mentaal en emotioneel sterke medewerkers, die eigenaarschap tonen en effectief omgaan met lastige situaties? Maak dan nu direct een afspraak om te sparren over datgene wat werkt voor jullie organisatie.

 

 

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter