Scroll Top

Ik. Nee, Ikke.

Ken je dat gevoel. Je staat voor een keuze.

En het ene deel in jou zegt: ‘gewoon doen’ en een ander deel zegt: ‘Nee joh, en komt met allerlei bezwaren waarom je het vooral niet moet doen’.

Er is sprake van een innerlijk dialoog die we dagelijks vele malen met onszelf voeren.
Soms hoor je jezelf ook zeggen: aan de ene kant wil ik dit graag, maar aan de andere kant denk ik dat.

Maar hoe maak je dan een goede keuze?

In zo’n situatie kan het maar zo zijn dat je te maken hebt met 2 of meer deelpersoonlijkheden (Je Ikken), die allemaal het voor het zeggen willen hebben.

Volgens de theorie van Voice Dialogue (de psychologie van de ikken) besta je namelijk niet uit één persoon maar uit een heleboel subpersonen of ikken.
Deze ikken hebben elk kun eigen gedachten en gevoelens over wat goed is om te doen en dat is soms tegenstrijdig. Het worden ook wel de ‘stemmetjes’ genoemd.

Meestal zijn er een paar ikken die de boventoon voeren. Deze worden ook wel de primaire ikken genoemd. Ze zijn wie je denkt dat je bent.
Bijvoorbeeld de ‘Pleaser’, die oog heeft voor de verwachtingen en behoeften van anderen, maar waarbij je jezelf vaak vergeet en de ‘Pusher’, die wil zo snel mogelijk doorgaan met acties en doen, doen doen. Gas erop en vooral doorgaan, alleen waar je geregeld over je eigen grenzen gaat.

En er zijn ook delen van jou die minder aanwezig zijn. Deze worden ook wel de verstoten ikken genoemd.

 

Wat heb je hier nu aan?

In sommige situaties zijn je ikken helpend en soms belemmerend. Dan heb je baat bij een andere IK die het voor het zeggen heeft.

De primaire Ikken beperken dan je keuzevrijheid (bv. een pleaser kan als reactie alleen maar pleasen terwijl dat niet effectief is in alle situaties).

Daarnaast kost het onderdrukken van je verstoten kanten energie of je slaat met je gedrag door naar de totaal andere kant.

Conclusie je wordt ineffectief.

Door meer inzicht te krijgen hoe dit voor jou werkt, krijg je meer zicht op het nut van de ikken, hoe het ontstaan is en hoe je er meer effectief gebruik van kan maken.

 

Hoe bewust ben jij van jouw ikken?

Deze vragen helpen daarbij:

  • Welk gedrag vertoon je volautomatisch, zonder erbij na te denken?
  • Hoe gedraag je je onder spanning en stress?
  • Hoe typeren mensen die je kennen jou?

Nu weet je iets meer over je subpersoonlijkheden.
Misschien herken je het wel?
En anders is het interessant om daar de komende week eens op te letten voor jezelf.

Wil je hier echt serieus mee aan de slag?

Na de zomer start ik weer met een nieuwe groep Master Yourself waar dit onderwerp ook aan bod komt. Tijdens dit 6 maanden programma  leer je onder andere je ‘ikken’ positief in te zetten.
Wil je meer informatie over dit programma? 

Mail of app mij, dan plannen we een gesprek.
In dit gesprek bespreken krijg je inzicht over wat jij echt wilt en welke talenten je al in huis hebt en bespreken we of dit programma jou gaat helpen dit te realiseren.

Bel of mail mij via berlinde@100procentmens.nl of 06 42497122.

Met inspirerende groeten,

#youngprofessionals, #persoonlijkleiderschap, #loopbaancoaching, #millenials, #persoonlijke ontwikkeling

Buro Berlinde is een persoonlijk coaching- en trainingsbureau dat zich richt op talentontwikkeling van young professionals binnen het MKB.

Berlinde Aalberts begeleidt ambitieuze Young Professionals in persoonlijk leiderschap en het realiseren van hun missie. Wil jij ervaren hoe je dat doet? Maak dan nu direct een afspraak voor een gratis Impact sessie.

 

 

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter