Scroll Top

Persoonlijk Leiderschap, je kunt niet om jezelf heen!

In deze tijden van crisis wordt het maar weer eens heel duidelijk……. je kunt niet om jezelf heen.!

Dus des te belangrijker om ‘jezelf’ maar eens onder de loep te nemen.
Want hoe gaat het eigenlijk met jezelf? Hoe goed doe je het op dit moment en hoe ervaren anderen dat?
 

Dat je niet om jezelf heen kunt lijkt mij duidelijk, maar dat je daar invloed op uit kunt oefenen is wellicht nog niet zo bekend bij je. 

 Hoe fijn zou het zijn als je meer zelfsturing kan krijgen over hoe jij je voelt, gedraagt, denkt?

Gister keek ik een film El JEFE.
(Overigens als je een ‘feelgood movie’ wilt zien, dan is dit wel een echte aanrader!)

Het gaat over een chef-kok die eerst onder leiding van een ander aan het werk is. Vervolgens krijgt hij een negatieve recensie en besluit hij om een foodtruck op te gaan starten. 

En wat er dan gebeurt is echt fantastisch!

Je ziet bij hem een ommekeer.
Hij straalt plezier uit, is veel creatiever, pakt volledig de leiding, is inspirerend voor de mensen om hem heen en maakt heerlijk eten. Hij zet zijn talent in onder eigen regie. 

Dit is geen boodschap om nu allemaal voor jezelf te gaan beginnen, maar meer om alert te zijn op datgene wat jou meer plezier kan geven en vooral de regie te pakken daarop.

 

VOORBEELDEN HELPEN

Ga eens na.
Ken jij mensen in je omgeving die echt super gelukkig zijn in wat ze doen, enorm veel daadkracht hebben, beslissingen nemen alsof het ze geen enkele moeite lijkt te kosten en een enorme energie hebben elke dag?
Wat voor een effect hebben deze mensen op jou?
Wat bewonder jij zo in deze mensen?

Plezier en positieve energie werkt aanstekelijk en daarbij lijkt wel of alles veel makkelijker gaat.
Weet dat het mogelijk dat ook jij hier stappen in kan zetten!

 

Wat versta ik onder persoonlijk Leiderschap?

Persoonlijk Leiderschap is de vaardigheid jezelf te leiden.  Leiding geven aan jezelf gaat over sturing geven aan je leven en je werk.  

De kapitein zijn van je bestaan. El jefe!

Dit is voor veel mensen een wens en ook een grote uitdaging. Om hieraan te werken zijn naar mijn mening drie pijlers belangrijk:

  1.     Zelfmanagement
  2.     Zelfzorg
  3.     Zelfkennis

 

Zelfmanagement

Zelfmanagement houdt in dat je je bewust bent van je missie, je visie, je talenten en je waarden en deze tot uitdrukking brengt in je dagelijks handelen. Door te onderzoeken wat je missie, visie, waarden en talenten zijn kun je doelen kiezen die bij jou passen.

Het gaat om de volgende drie aspecten:

  1. Wat is je talent en hoe zet je die in : waar ligt mijn kracht, wat kan ik goed en op welke gebieden zet ik het goed in en waar kan ik het beter en wat wil ik er nog meer mee doen?
  2. Koers: wat wil ik met mijn leven, wat drijft mij, waar wil ik aan werken, welke ondersteuning heb ik daarbij nodig en hoe wil ik dat dit eruit ziet?
  3. Support: Hoe ziet mijn netwerk eruit, in hoeverre ervaar ik dat ik volledig mezelf kan zijn, hoe omschrijf ik mijn relaties (van wie kan ik leren, bij wie kan ik ontspannen etc.), wat is helpend en wat niet.

 

Zelfzorg

Zelfzorg betekent een balans vinden tussen werk, privé activiteiten en me-time. 

De volgende gebieden vallen hieronder:

Mentaal

Dit gaat niet alleen over mindset en het bewust trainen van je gedachten, maar ook over hoe jij je brein uitdaagt zowel op de diverse niveaus zoals intellectueel, creatief, etc. 

Emotioneel

Emotionele intelligentie (EQ) is je bewust zijn van je eigen emoties en het vermogen om de baas te blijven over eigen en andermans emoties. Hoe bewust ben je hiervan en wat kun je ermee? Daarnaast helpen je emoties ook om richting te geven aan je diepste verlangens en behoeftes.  Hoe zorg je voor een emotionele balans?

Fysiek

Naast het goed voor je lijf zorgen zoals voldoende sporten, gezond eten, op tijd rust nemen etc. gaat dit ook over het bewust zijn van de lichaamssignalen in situaties. Door hier aandacht aan te besteden, heeft dat direct weer invloed op een van de andere gebieden.

Sociaal

Dit gaat over het evenwicht tussen tijd voor jezelf hebben en de tijd die je met anderen besteed. Het gaat dus ook over de kwaliteit van je relaties en hoe jij je tijd verdeelt. Dus een balans tussen me-time en social-time, wat voor een ieder verschillend is.

Zingeving

Hoe zorg jij voor voldoende zingeving in je leven? Sta jij voldoende stil bij wat jij wilt doen met de tijd die je hebt en de bijdrage die je wilt leveren. Hoe ervaar je gebeurtenissen en gebeuren ze met een reden? Bewuste aandacht voor je eigen zingeving en dit om te zetten in acties, geeft je leven meer verdieping.

Organisatie – Balans

Waar besteed je aandacht aan op een dag, dus hoe benut jij je tijd. Welke keuzes maak je zoal en hoe bewust ben je hiervan. Hoe organiseer jij je leven? Hoe is de balans tussen genieten en werken? 

Je kunt nou eenmaal niet goed voor een ander zorgen wanneer je niet eerst goed voor jezelf zorgt 🙂

  

Zelfkennis

Jezelf sturen kan alleen maar als je voldoende kennis hebt over jezelf.

Zelfkennis is inzicht in je eigen identiteit, je waarden, je overtuigingen, je sterke- en zwakke kanten, je kwaliteiten, je vaardigheden/competenties, je interesses, je ambities en je gedragingen.

Meer zelfkennis ontwikkel je door eerst meer te weten te komen over wie je bent.

Dit doe je door de bovenvermelde punten te onderzoeken en hierop te reflecteren.
Vervolgens ontdek je hoe je in elkaar zit, waardoor je de volgende vraag kan stellen: hoe wil ik zijn?
Dan komt de stap om te werken aan een krachtige mindset, emotionele intelligentie en eigenaarschap te pakken over je gedrag.
Dit vraagt moed, omdat het gaat om echt eerlijk te durven zijn naar jezelf, fouten te durven maken en jezelf kwetsbaar op te stellen. Maar dat levert dan ook iets moois op: MEER VAN JEZELF!


Persoonlijk leiderschap vraagt dus om de kracht van binnenuit en afgestemd op de mensen om je heen en de doelstellingen die je wilt realiseren.

Eigenlijk weten we het wel, maar ook in de wetenschap is het in meerdere onderzoeken aangetoond:  Persoonlijk leiderschap geeft meer succes en geluk in het leven.

 

Gratis test

En als je dit zo leest, waar sta jij eigenlijk nu als het gaat om Persoonlijk Leiderschap. Hoe goed ken & ben jij jezelf ? Om een beeld te krijgen van hoe goed jij jezelf kent, heb ik een gratis test die je kunt doen. 

Mocht je interesse hebben, stuur dan een mail naar  berlinde@buroberlinde.nl of een whatsapp naar 06 42497122 met de titel: interesse in de test. Dan stuur ik die naar je toe.

#youngprofessionals,  #persoonlijkleiderschap, #leidinggeven, #boostyourself


Inspirerende groeten,

Ps. Een andere vraag? Je kunt altijd contact met mij opnemen voor een kennismakingsgesprek.

Buro Berlinde is een persoonlijk coaching- en trainingsbureau dat zich richt op talentontwikkeling van young professionals binnen het MKB.  Buro Berlinde helpt ambitieuze Young Professionals richting te geven aan hun loopbaan door leiding te nemen over zichzelf. Wil je als organisatie ook mentaal en emotioneel sterke medewerkers, die eigenaarschap tonen en effectief omgaan met lastige situaties? Maak dan nu direct een afspraak om te sparren over datgene wat werkt voor jullie organisatie.

 

 

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter