Scroll Top

Iedereen heeft behoefte om te creëren. Wat doe je ermee?

Laatst hoorde ik op de radio een interview met een beroemd fotografe. Het ging over haar creatiekracht en hoe het haar gelukt is om zulke mooie creaties te maken, waarop ze antwoordde: ‘Iedereen wilt toch iets creëren”. Of het nu groot of klein is. Door heel goed te luisteren naar je eigen stem en hier ook daadwerkelijk acties op te zetten, kan je gehoor geven aan je creaties.

Dit triggerde mij. 
Want is dit ook echt zo?

Voor mij geldt dit zeker. ALs ik nou kijk naar mijn eigen drijfveren dan staat creëren wel heel hoog op mijn lijstje en word ik ook echt gelukkig als ik iets gaafs heb ontwikkeld. De vraag is  worden we niet allemaal blij als we iets kunnen creëren? 
Zoals het succesvol bouwen van nieuwe huizen, een succesvolle online campagne, een deal met een klant, een nieuw product maken, het toepassen van nieuwe kennis en ga zo maar even door. 
Maar ook als het gaat om je privé situatie; het uitproberen van een nieuw recept, een geslaagde taart, een gezellig hoekje in huis, etc.
Wat is het voor jou?

Hoe staat het met jouw creaties?

Hoeveel ruimte maak je ervoor? 
Wat doe je er mee?

Denk jij nu bij jezelf; ‘Ai, ja ben ik wel met het juiste bezig? Geef ik wel gehoor aan wat ik wil creëren?’

Gefeliciteerd!
Het is nooit te laat om er mee te beginnen.
Begin nu meteen door voor jezelf op te schrijven welke kleine stappen je nu al kan maken en wanneer je dit gaat doen. Doe het en ervaar wat het met je doet. Smaakt dit naar meer?
En ben je net zoals ongeduldig als ik en wil je graag grotere stappen maken, lees dan verder wat je kan doen om echt gehoor te geven aan je wensen.

Als niemand iets begint, waar komt innovatie dan vandaan? Het gaat niet alleen om de ideeën/de wensen, het gaat vooral om het starten.

Ik wil mijn wens niet opgeven. Wat staat mij nu te doen?

Om meer gehoor te geven aan je creaties en wensen kun je het volgende doen: 

Heb je even? ?Het is nog al veeeeeeelllll!)

Stap 1:  Benoem wat je WEL wenst en formuleer deze wens(en) positief. 

Dus niet; ‘Ik wens een andere functie’. 
Door te denken, te fantaseren en te praten over wat je niet wenst, begin je een negatief creatieproces en dat is toch wel het laatste wat je wenst.
Wat wel?  Ik wil een baan waarbij ik mezelf kan ontwikkelen tot ….ik dagelijks onderweg ben naar ……ik contact heb met diverse partijen……etc.

Stap 2: Verbeelden. Ontwerp in je fantasie een door jou gewenste werkelijkheid. 

Als je bezig bent met wat je wel wenst, maak je min of meer automatisch beelden van een werkelijkheid waarin datgene wat jij wenst al gerealiseerd is.  Doe het met een door jouzelf gekozen wens. Bijvoorbeeld visualiseer je ideale baan waar jij de ruimte hebt voor jouw creaties.

Doe het nu. Geef je fantasie de ruimte. Maak het beeld zo helder mogelijk. Gebruik al je zintuigen, zie, ruik, hoor, proef en voel de door jou gewenste toekomst. Hoe aantrekkelijker je het maakt, hoe meer dat het aantrekt.

In deze fase werk je aan een duidelijk beeld van waar je naartoe wilt groeien. De meeste mensen leven zonder een helder beeld van hun eigen toekomst. Dat is eigenlijk net zoiets als bouwen zonder bouwplan. Je wensen te verbeelden vraagt om geconcentreerde aandacht. Maak er tijd voor en ga jezelf trainen in je wensen om te zetten in beelden.

Stap 3: Werk aan je mindset door te geloven dat het je ‘ooit’ gaat lukken.

Als je erin gelooft, heb je in ieder geval meer kans op succes. Dit is een noodzakelijke voorwaarde om met je wensen door je omgeving serieus genomen te worden. Wat heb je nodig om er ook echt in te gaan geloven? Zoek je nog wat bewijslast voor jezelf? Ga zorgen dat je die krijgt. 

Heb je nog twijfels? Schrijf deze voor jezelf uit. En vraag jezelf af of dit echt waar is? Wat heb je nodig om van je twijfels af te komen?
Maak gebruik van krachtige zinnen die je tegen jezelf zegt als je voor de spiegel staat. Doe wat voor jou nodig is om er ook echt in te gaan geloven!
Als jij je wens met geloof uit, gaan anderen bijdragen aan de realisatie ervan. Ze verzamelen informatie, gaan voor je netwerken, komen met voorstellen om je wensen te realiseren etc. Door erin te geloven, gaan anderen er ook meer en meer in geloven. Het is besmettelijk!

Stap 4: Uit je wensen en verlangens.

Wat gebeurt er als je met een belangrijke wens, met een nieuw idee of creatie naar buiten komt?
Dus dit is de stap dat je je wensen bespreekbaar maakt met bijvoorbeeld je leidinggevende,  je partner of met een andere partij.
Dan stelt de ander kritische vragen.
En als jij er dan zelf niet in gelooft, dan ga je door deze vragen ook direct weer twijfelen of je het wel kan, de juiste opleiding hebt of wel voldoende ervaring etc.

Een pas geuite wens is namelijk zo kwetsbaar nog. Ga er dus voorzichtig mee om en kom pas met je wensen naar buiten als het vertrouwen in je eigen kansen voldoende sterk is om eventuele kritiek van je omgeving positief te verwerken.
Dan komt de vervolgvraag; hoe denk je dat te gaan realiseren?

Stap 5: Ga op onderzoek uit en netwerk

Ga op zoek naar ideeën, informatie, kennis en mensen die jou kunnen helpen. Het doel is dat je weet op welke wijze en met wie of wat je wensen gerealiseerd kunnen worden. 
Omring je met een netwerk van mensen die iets voor je kunnen betekenen. Mensen die in allerlei opzichten al verder zijn (en dus beter) dan jijzelf of (nog beter) mensen voor wie jij ook iets kan betekenen.

Stap 6: Maak een Plan

Tot nu toe is er gefantaseerd, gedacht en gepraat en is er nog niks concreets gebeurd.
Wat je nu nodig hebt is een helder plan. Je pakt een stuk papier en schrijft op wat je allemaal tot nu weet en welke stappen je kan zetten om er te komen. Maak tevens ook een planning, wanneer je wat gaat ondernemen. Plan tevens de eerste activiteiten.
Dat wat gepland is, heeft een sterke neiging ook daadwerkelijk te gebeuren. Dus je gaat eerste stappen zetten door bijvoorbeeld een netwerkgesprek in te plannen met degene die je verder kan helpen.

Stap 7: Maak keuzes en kom in actie

Beslissingen nemen en te ‘durven’ kiezen is een moeilijke stap als je het verbeelden, geloven, uiten, onderzoeken en plannen overslaat. Als je de vorige vijf stappen goed hebt doorlopen, groei je naar je beslissingen toe. Ze komen eigenlijk vanzelf en voor je het weet handel je. Dit is een kwestie van doen, van uitproberen, van werken, aanpakken en doorgaan. In deze fase zet je stappen dichterbij je ideale baan door de netwerkgesprekken te doen of actief te solliciteren.

Stap 8: Houd vol

Je hebt je heel goed voorbereid maar toch blijken er in de praktijk onverwachte problemen te overwinnen. Je wordt bijvoorbeeld keer op keer afgewezen of ongeacht je activiteiten komen er geen nieuwe klanten of er breekt een Corona Virus uit waardoor even allerlei facetten onzeker worden. Het duurt allemaal langer dan je gedacht had. Dan wordt je geacht te volharden. In deze fase wordt je geloof op de proef gesteld!

Het vraagt wellicht van je om (weer) te werken aan ‘je geloof’  door aan de slag te gaan met je mindset. Focus je bijvoorbeeld op de stappen die je wel gelukt zijn tot nu toe. De brieven die je hebt geschreven en de positieve reacties die je hebt gekregen of die 2 klanten die je al wel hebt weten te interesseren, etc.

Als je al deze stappen consequent volgt, dan komt er een moment waarop datgene wat je wenst werkelijkheid wordt.

Stap 9: Geniet van je behaalde succes door te ontvangen en dit te waarderen!

Deze stap is voor velen mensen heel lastig. Het begint er namelijk mee dat het moeilijk is om je succes te herkennen. Dan is het nog een kunst om te ontvangen en vooral te kunnen genieten wanneer je krijgt waar je zo ontzettend naar hebt verlangd.
Het is net zoals het ontvangen van complimenten. Meestal bagatelliseren we het of we geven direct iets terug aan de ander. Terwijl je groeit door het ontvangen van complimenten. Bijvoorbeeld hoe meer waardering jij ontvangt over de manier waarop je werkt, des te beter jij je werk zult doen. Je gaat er dus beter door functioneren
Dus train jezelf om rustig te genieten en waar te nemen wat er gebeurt als je je wensen hebt omgezet in realiteit. 

Ontvang je eigen applaus! 

Vraag je dus niet af of die ander het wel meent, wat je terug moet geven of waar je het aan verdiend hebt.
Ontvang en geniet. Geef het door. In het vertrouwen dat je uiteindelijk altijd krijgt wat je wenst, kun je ook geven wat je wenst te geven.

Stap 10: Ontspannen

Na alle mooie ervaringen is het dan ook tijd om te ontspannen. Een stap die voor vele mensen ongewoon is om te doen en vaak wordt overgeslagen. In deze fase neem je de tijd om stil te staan, naar binnen te keren,  te voelen en te mijmeren over datgene wat bereikt is. 
En dan als vanzelf komen er nieuwe wensen en begint het creatieproces weer opnieuw.

Dus heb de moed om gehoor te geven aan je wensen en zet jemogelijkheden, je talenten in om in beweging te komen richting jouw stip op de horizon.

Zin om je wensen realiteit te laten worden en zou je hier wel wat hulp bij kunnen gebruiken? Neem dan contact met mij. Bel naar 06 42497122  of mail naar Berlinde@BuroBerlinde.nl 

Op papier klinkt dit creatieproces namelijk best heel eenvoudig, maar in de werkelijkheid is er vaak wel een fase waar je wel wat in te ontwikkelen hebt. Ik help je daar graag bij!
(Bron: De Creatiespiraal van Marinus Knoope)

#Youngprofessionals, #persoonlijkeontwikkeling, #creatiekracht

Inspirerende groeten,

Ps. Een andere vraag? Je kunt altijd contact met mij opnemen voor een kennismakingsgesprek.

Buro Berlinde is een persoonlijk coaching- en trainingsbureau dat zich richt op talentontwikkeling van young professionals binnen het MKB.  Buro Berlinde helpt ambitieuze Young Professionals richting te geven aan hun loopbaan door leiding te nemen over zichzelf. Wil je als organisatie ook mentaal en emotioneel sterke medewerkers, die eigenaarschap tonen en effectief omgaan met lastige situaties? Maak dan nu direct een afspraak om te sparren over datgene wat werkt voor jullie organisatie.

 

 

Gerelateerde berichten

Laat een reactie achter